La CUP portarà la gestió de l’aigua Siurana-Riudecanyes al Parlament i a l’ACA
Després de plantejar infructuosament el debat sobre la gestió hídrica del Pantà de Siurana i de Riudecanyes a les diferents institucions municipals i supramunicipals del territori afectat, la CUP portarà al Parlament la proposta de creació d’una taula liderada per l’ACA, en la que tots els agents involucrats puguin trobar un consens que garanteixi el cabal mínim del riu Siurana i per a la comarca del Priorat, i alhora, resolgui els problemes hídrics del Baix Camp.
En els darrers anys el transvasament d’aigua del Pantà de Siurana al Pantà de Riudecanyes, agreujat per la sequera, ha posat sobre la taula la problemàtica el model de gestió d’ambdós pantans, arran d’uns drets adquirits històricament per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que vulneren el cabal mínim del riu Siurana i condemnen aquest a morir abans de desembocar al riu Ebre.
La proposta de la Plataforma Riu Siurana Viu, amb el suport de les entitats ecologistes del territori, i l’acord del Consell d’Alcades i Alcaldesses i el Consell Comarcal del Priorat per tal d’exigir un cabal mínim pel riu, ha topat amb el rebuig per part de la Comunitat de Regants i els partits polítics dels municipis que gaudeixen d’aquesta aigua, tal i com han destacat el conseller comarcal del Priorat Damià Fàbrega.
Les CUPs del Baix Camp i del Priorat han treballat durant aquests darrers mesos per aprovar una proposta de consens al territori que permeti afrontar aquest debat de forma conjunta entre tots els agents implicats (ajuntaments, Comunitat de Regants, ecologistes i sector primari). Tanmateix, com ha destacat el regidor reusenc i diputatprovincial, Edgar Fernández, ens trobem que “mentre al Consell Comarcal del Priorat voten tots a favor del cabal mínim del Riu Siurana, els mateixos partits als ajuntaments del Baix Camp o a la Diputació de Tarragona hi voten en contra”.
No sols això, sinó que el consell comarcal del Baix Camp Pere Campíñez i la consellera Marta Llorens, han denunciat la paradoxa que “els polítics del territori utilitzen l’argument de la “guerra entre territoris” per negar el conflicte, quan precisament aquesta negativa és la que alimenta la perpetuació del conflicte”.
Davant d’aquesta situació, la CUP ha decidit portar al Parlament la mateixa proposta que han presentat a les diferents institucions: la creació d’una taula liderada per l’ACA, en que entre tots els agents implicats, es pugui trobar una solució que resolgui les problemàtiques dels diferents sectors i territoris.
En aquest sentit, l’ex-diputat al Parlament Sergi Saladié, ha destacat que ja hi ha exemples com la Taula del Ter, que amb el lideratge de l’ACA i la participació de tots els agents implicats, han estat capaces de resoldre una problemàtica molt més complexa.
És per això, que a més de la proposta al Parlament, Saladié també ha explicat que demanaran a l’ACA una reunió, per tal de plantejar-los-hi que prenguin el lideratge en aquest assumpte, per tal de trobar una solució a curt i mitjà termini, que permeti resoldre totes les necesitats d’ambdós comarques i dels diferents sectors afectats.
En els darrers anys el transvasament d’aigua del Pantà de Siurana al Pantà de Riudecanyes, agreujat per la sequera, ha posat sobre la taula la problemàtica el model de gestió d’ambdós pantans, arran d’uns drets adquirits històricament per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, que vulneren el cabal mínim del riu Siurana i condemnen aquest a morir abans de desembocar al riu Ebre